10 Temmuz 2013 Çarşamba

BİR BONOYA İMZA KOYAN HERKES DİĞER BORÇLULARDAN AYRI VE BAĞIMSIZ OLARAK SORUMLUDUR.

YARGITAY 19. HD. 
29.6.2004 T. 
E: 2003/10429, 
K: 7779

ÖZET : Kambiyo senetlerinde «imzaların istiklali» geçerli olduğundan poliçeye hangi sıfatla olursa olsun imza atarak sorumluluk altına girmiş olan kişinin diğer imza sahiplerinin sorumluluğundan ayrı ve bağımsız olarak borç altına girmiş olacağı–

Kambiyo senetlerinde, imzaların istiklali ilkesi caizdir. Poliçeye hangi sıfatla olursa olsun imza vaz ederek sorumluluk altına giren her kişi, diğer tek imza sahiplerinin sorumluluğundan ayrı ve bağımsız olarak borç altına girer. Bu husus, TTK’nun 589. maddesinde de açıkça ifade olunmuştur. Buna göre, bir poliçe, poliçe ile borçlanmaya ehil olmayan kimselerin imzasını sahte imzaları mevhum (gerçekte mevcut olmayan) şahısların imzalarını yahut imzalayan veya namlarına imzalanmış olan şahısları herhangi bir sebep dolayısıyla ilzam etmeyen imzaları taşırsa, diğer imzaların sıhhatine bu yüzden helal gelmez.

Somut olayda davacı, «kendi imzasının sahteliğini» iddia etmemiş, «senedin tehditle alındığını» ileri sürmüş ise de bu hususu kanıtlayamamıştır.

Bu durumda mahkemece, yukarıda açıklanan imzaların istiklali prensibi ve tehdit iddiasının da kanıtlanamadığı gözetilerek, davalı hamil yönünden «davanın reddi» gerekirken, yazılı gerekçe ile kabulü doğru değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder