7 Temmuz 2013 Pazar

İCRA İHALELERİNDE TİRAJI YÜKSEK ULUSAL GAZETELERDE İLAN YAPILMASI MECBURİYETİ SADECE OTEL,FABRİKA, GİBİ YÜKSEK MİKTARLI YERLER İÇİNDİR.

T.C. YARGITAY

12.Hukuk Dairesi
Esas: 2002/26200
Karar: 2002/27696
Karar Tarihi: 26.12.2002

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün müddeti içinde temyizen tetkiki alıcı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: İİK.’nun 114/2 maddesi gereğince ilanın şekli, arttırmanın tarzı, yer ve günü ve gazete ile yapılıp yapılmayacağı icra müdürlüğünce tarafların menfaatine uygun alacak şekilde takdir ve tayin olunur. Her olayda, taşınmazın takdir olunan kıymeti ve niteliği gözetilerek satış memurunun ilanla ilgili kararı, hakimlikçe denetlenecek ve sonucuna göre bir karar verilecektir. Somut olayda, satışa konu yer toplam 21.878.852.100 TL değerinde, arsa üzerinde ev ve eklentileri bulunan bir taşınmazdan ibarettir. Açıklanan özellikleri gözetildiğinde bu taşınmazın satış ilanının mahalli sitede yapılması yeterli olup, memurun işlemi İİK. 114/2 maddesine uygundur. Kararda yer verilen Dairemiz içtihatlarına göre, ilanın tirajı yüksek ve Türkiye genelinde yayınlanan bir gazetede yapılması hususu, her yöreden alıcısı çıkacak nitelikteki otel, fabrika yüksek değerli yerler için olup görülmekte olan davaya emsal teşkil etmez. O halde şikayetin reddi yerine kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.

Sonuç: Alıcı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 26.12.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder