7 Temmuz 2013 Pazar

ORTAK GİRİŞİM ADINA DÜZENLENEN ÇEKLERDE İMZA YETKİSİ HUSUSUNDA ORTAK GİRİŞİM ADINA ÇEK DÜZENLEME YETKİSİNİN KİME AİT OLDUĞU ARAŞTIRILMALIDIR.


T.C. YARGITAY

12.Hukuk Dairesi
Esas:  2010/15022
Karar: 2010/27834
Karar Tarihi: 29.11.2010


ÖZET: Somut olayda, ortak girişim adına çek imzalama yetkisi, temsil yetkilisi tespit olunup, imzanın ona ait olup olmadığı yöntemince araştırılmadığından eksik inceleme ile sonuca gidilmesi nedeniyle kararın bozulması gerekir.


(818 S. K. m. 533)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Borçlular Gapmetaş İnş. ... Ltd. Şti. ile Bucaklar İnş.... Ltd. Şti. vekilleri takip konusu çekteki imzanın müvekkili şirket yetkililerine ait olmadığını ileri sürerek takibin durdurulmasını istemiş, mahkemece itirazın kabulüne karar verilmiştir.

Mahkemece ticaret sicil müdürlüğünden şirket yetkileri sorulmuş ise de, takip konusu çekin keşide tarihi itibariyle yetkili temsilcileri sorulmamıştır. Ayrıca ticaret sicil müdürlüğünden gelen 2883 sayılı cevabi yazıda borçlu şirket yetkilisi olarak bildirilen M. R. S.'ın imza incelemesi yaptırılmamış, sadece diğer yetkililer A. S. ve R. B.'ın imza örnekleri incelenmiştir. Bu durumda ortak girişim adına çek imzalama yetkisi başka bir anlatımla BK’nun 533. madde koşullarında verilen temsil yetkilisi tespit olunup, imzanın ona ait olup olmadığı da yöntemince araştırılmadığından eksik inceleme ile sonuca gidilmesi nedeniyle kararın bozulması gerekmiştir.

Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 29.11.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder